Ga vaker naar de kermis, bescherm ons immaterieel erfgoed!

Kermis

De kermis, het was als kind mijn hoogtepunt van het jaar. Hoe vreselijk was het als ik tijdens de zomervakantie net op vakantie was als er kermis in de stad was. Huilen, dan maar niet op vakantie. Toch merk ik dat niet veel mensen meer met hun kinderen naar de kermis gaan. Hoe kan dat nou?!

Is de kermis niet cool ofzo?

moedersnu kermis moedertjelief blog mama moeder3

Je zou denken dat kinderen van tegenwoordig de kermis helemaal niet zo cool vinden als ik vroeger. Ik spaarde voor de kermis en wist uit mijn hoofd wanneer er in welke stad kermis was. Ik wist ook dat er eeuwig strijd was tussen steden over welke de grootste en gezelligste was. Bij mij staat de kermis Hoorn inclusief Lappendag al jaren bovenaan. Heb een groot deel van mijn jeugd in Hoorn doorgebracht, dus als ik wat anders zou zeggen, kan ik me daar nooit meer vertonen. Mijn punt is dat mijn kinderen, noch vriendjes van hen, weten wanneer het kermis is. Daar kwam ik vlak voor de vorige kermis achter. Is er kermis??? Gaan we mama, please? Ja duh, gaan we! Hoort erbij toch? Piekendag werd het.

Niets van piekendag bij!

Ik noem het nog piekendag en ieder jaar kom ik er weer achter dat die dag helemaal niet meer bestaat. Alles is met korting, och het scheelt wat. Ik ga wel voor een paar euro, minus de korting, in je attractie en daarna kotst ik even stilletjes in een hoekje. Was de kermis vroeger ook zo misselijkmakend, vraag ik mij nu af…
Het is allemaal wat duurder geworden, maar zeg nou zelf. ook vroeger was de kermis een duur grapje. Ik was serieus lang bezig met sparen zodat ik 100x in de botsauto’s kon. Maar nu leek alles, inclusief korting, nog duurder.

Hoewel de kinderen vaker naar de kermis gaan, viel het ze nu pas goed op wat er allemaal te doen was. Vooral de schiettent en eendjes vangen die rondjes drijven vielen in de smaak. En die portemonnee maar leger raken. Ja, pinnen kon niet, dus lekker ouderwets een zak duiten mee.

En dan ineens weet je het, de kermis is gewoon rete nostalgisch! Een tripje terug in de tijd. Je ruikt bijna de pony nog waar je een rondje op kon rijden. Nee, eigenlijk is het best logisch dat kinderen van nu niet weten wanneer het kermis is.moedersnu kermis moedertjelief blog mama moeder1

De kermis is immaterieel erfgoed

Waarom moet de kermis moderner? Om te kunnen overleven, is het antwoord. Hoewel er echt vaste kermisgangers zijn, wij dus, was het een dooie boel die vrijdagavond. Zonde want er was zo veel leuks te doen. De geur van popcorn en mierzoete suikerspin hing in de lucht. In diezelfde lucht hingen mijn kinderen en vriendjes te lachen en te schateren met iedere looping, gekke draai, free faal en alles wat mijn moederhart moest verdragen. En hoewel wij net een paar dagen pretpark hadden beleefd, is de kermis effe anders. De urban legends over loszittende schroeven, apparaten die het ineens niet doen en dan zit je dan daarboven in de lucht, flitsten allemaal voorbij. Maar eenmaal veilig beneden zie je het, die blijdschap, die glinstering in hun ogen. Hier gaan ze maandag in de kring over napraten en genieten. Vandaar dat de kermis immaterieel erfgoed is. Een heerlijke tijd die pas eindigt wanneer eentje het niet meer trekt of gewoonweg de centjes op zijn. Bij ons was het beide. Ziek, zwak, misselijk en blut gingen we naar huis.

En die avond voor het slapen gaan hoorde ik ze met ons logeetje zeggen: “zouden we morgen weer mogen?”

De kermis moet blijven bestaan!

Het is niet makkelijk om je geld te verdienen als kermishouder. Het is hard werken, lange uren draaien, volledig doof zijn op je 30e (heb je gehoord hoe hard alles staat?!) en dan zie je ook nog eens steeds minder kinderen genieten van al het leuks wat jij te bieden hebt. Wat ik mij afvroeg, waar waren al die kinderen die ik verwachte? Zaten die soms te gamen thuis? Of vergis ik mij en was ouderwets spelletjes avond en zijn zij op een andere dag geweest? Ik heb ze er niet over gehoord. Is toch wel zonde. Maar hoe red je zoiets van de ondergang? Valt het nog te redden zonder al te veel te veranderen aan het origineel? Zou je het moeten willen veranderen? Gelukkig krijgt het wel steeds meer erkenning. Nog leuker zou het zijn als wij de volgende keer door de drukte bijna niet kunnen lopen.

Hoe is de kermis bij jullie? Is het ook aan het doodbloeden of is het zoals in Hoorn nog steeds een happening? Let me know! Dan weet ik waar ik de volgende keer naartoe ga.

Visited 78 times, 1 visit(s) today

Een nieuw broertje of zusje

Je maakt samen de keuze wanneer het tijd is om de kinderen in te lichten over de nieuwe zwangerschap. Hoe sta jij hier zelf tegenover, ...