Familie vakantie Turkije: de voorbereiding

turkije met kinderen

Volgend jaar wil ik voor het eerst op vakantie naar Turkije met 3 kinderen. Omdat ik dit toch wel een hele happening vind, ben ik nu al bezig informatie te verzamelen over wat te doen maar ook wat er allemaal geregeld moet worden, zoals een visum.

Waarom een vakantie naar Turkije?

De middelste telg was 2 weken geleden jarig. Het was, zoals altijd op haar verjaardag, prachtig weer dus we zaten lekker buiten in de tuin. Het einde van de zomervakantie was in zicht en bij ons gaat het gesprek dan altijd over de volgende vakantie. Zo kwam op een gegeven moment de zomervakantie 2019 ter sprake. De poort naar het Oosten heb ik al twee maal mogen bezoeken, waarvan 1 tijdens mijn studie en 1 keer met de oudste zoon. Dat beviel beide keren zo goed! Het is een land waar je iedere dag wat anders kunt doen en je nooit verveelt. Of je nou jong of oud bent, houdt van drukte of juist van rust, je kunt er genieten van de natuur, goed eten, mooi weer, prachtige bezienswaardigheden. Kortom, voor elk wat wils. De 2 jongste kids hebben weinig keus maar de oudste mocht aangeven wat hij graag op vakantie wilt en dat was een waterpretpark. En laat Turkije daar nou een overvloed aan hebben. Ik vind het grootste voordeel dat je niet al te lang hoeft te reizen want daar ziet mama nog het meest tegenop. Dat gezweet in zo een transfer bus. Ie, dat moet toch beter kunnen.

Turkije, volgende vakantie pakken wij het anders aan

7 jaar geleden waren wij voor het laatst in Turkije. Vroeguh was alles anders. Nou, er is inderdaad aardig wat veranderd. Ik ben bezig met een to do list en daar stond dus ook “contant, gepast geld voor visum” op. Sinds 2014 kan men dit visum Turkije online aan schaffen. Niet meer uren in de verkeerde rij staan, dat geschuifel naar voren, die rij waar geen eind aan lijkt te komen. En dan ben je nog niet in het hotel! Nee de stinkie bus staat je op te wachten. Nou mooi niet. Voor deze vakantie boek ik via Turkse vrienden een taxi van tevoren en die mag ons dan met eigen busje komen ophalen en weer terugbrengen naar het vliegveld. Het grootste verschil met voorgaande vakanties is dat ik nu rekening moet houden met de wensen van 3 kids. Aangezien je Turkije niet in één vakantie hebt gezien, gaan wij aan de slag met een planning. Ik ga zelfs vanuit mijn luie stoel van tevoren alle excursies boeken. Je bent dan vaak ook goedkoper uit en dat scheelt 1 ding waar je niet over hoeft te onderhandelen op vakantie. Allemachtig prachtig achtentachtig 😉

Last minute of vroeg boeken

Het enige waar ik nu nog aan twijfel is wat nu voordeliger is, een last minute of gebruik maken van zogenaamde ‘vroegboekkorting”. Ga ik lekker laat en spontaan voor die spotgoedkope, nergens anders goedkoper aanbieding en laat ik mij verrassen? Dat schijnt wel goedkoper te zijn dan welke andere early bird actie. Maar ja, als ik vroeg weet waarheen de weg leid, dan kan ik die weg uitstippelen. Door laat te boeken, hou ik echter meer over voor souvenirs. Oh, moeilijk maar ik denk dat shoppen het wel wint en dat ik geld bespaar dus lekker voor een last minute te gaan. Dan kom je dus op het volgende punt. Via welke reisorganisatie zal ik eens boeken en voor welk hotel ga je dan? Wil ik een familiekamer, uuh nee ik wil ook een minuutje rust hoor. Er moet een moment zijn dat je hen en al dat speelgoed gewoon even niet meer hoort noch ziet 😉.

Een jaar lang I dream of Turkey

Waar wij uiteindelijk belanden, maakt ons eigenlijk niet uit. De verschillende delen van Turkije zijn allen op hun eigen manier uniek. Om alvast in de mood te komen gaan wij binnenkort starten met project I dream of Turkey. Alles wat met Turkije te maken heeft, willen wij weten. Vooral de oudste kijkt ernaar uit omdat hij denkt dat we ons gaan verdiepen in zaken als Turkse pizza. Ik heb een handig reisboekje aangeschaft waarin allerlei leuke feitjes over Turkije staan en achterin staat de altijd handige woordenlijst met meest gebruikte woorden/ zinnen. Als je dit jaar bij ons thuis komt, is de kans dus groot dat wij Turkse muziek aan hebben staan (de Funx Turkse top 30 is altijd superleuk), je Turkse hapjes geserveerd krijgt en begroet wordt met Merhaba/ Gunaydin and what not.

Klinkt toch allemaal heel allemachtig PRACHTIG?! Ik word er in ieder geval al enthousiast van.

Turkije, je muggen zijn niet allemachtig prachtig

Dat dus. Als ik dan toch een minpuntje mag noemen. Mag dat over zo een mooi land? Ja wel toch. Ok, de muggen zijn zwaar *piep*. Ik weet zeker dat dit een soort gemuteerd beestje is geworden wat bestand is tegen uhm alles gewoon. They are invincible! Ze zijn groter, prikken volgens mij vaker en oei wat had mijn oudste last van ontstoken bulten. Duimen dat de kids hier in 2019 geen last van krijgen. Mochten de muggen toch onze kant op komen, dan heb ik sowieso een heel arsenaal aan bestrijdingsmiddelen, klamboes en 2 bug zappers die ik meeneem.

Afbeelding Bodrum: Door Nejdet Duzen / Shutterstock

Hoe ga je om met Kinderen en SMS'en

Toen ik nog een puber was op de middelbare school schreef ik tijdens de les stiekem korte briefjes naar mijn vriendinnetje. Deze werden opgefrommeld en ...