Hoe verder als de kraamzorg vertrekt? Cursus voor nieuwe moeders

Ik ben een paar jaar geleden bevallen van onze eerste zoon via een keizersnede. Een wolk van een baby. Sterker nog, in onze ogen de mooiste baby van de wereld. Na drie dagen ziekenhuis mochten we naar huis. Waar ons echte nieuwe leven ging beginnen. Onze kleine prins werd overladen met knuffels en cadeautjes. De eerste week leefden we op een wolk, daarna donderde ik keihard van die wolk af met mijn billen op de harde realiteit.  In dit artikel neem ik jullie mee in de eerste periode na mijn bevalling en vertel ik je over een unieke cursus voor pas bevallen moeders (aanrader!). 

Online cursus voor nieuwe moedersNeem direct een kijkje!

De kraamweek

Iedereen die op kraamvisite kwam had de beste tips voor ons, vooral voor mij als kersverse moeder.

“Je moet je kindje maar even laten huilen”

“Nee, direct aan de borst leggen als hij huilt”

“Ach leg hem toch lekker op zijn eigen kamertje”

“De eerste maanden moet je hem lekker op jouw kamer laten slapen”

Na tip nummer 10 kon mijn brein geen advies meer opslaan. Geweldig hoor al die tips, maar ja wat moet je ermee? Hoe weet je nou wat het beste gaat werken voor jou en je kindje. Enfin…vanaf dag één dat we thuis kwamen, hadden we recht op kraamzorg. Omdat mijn man als zzp’er werkt en wij grotendeels afhankelijk zijn van zijn inkomen, kwam de kraamzorg als een geschenk uit de hemel. Zo kon manlief toch nog tussen de poepluiers door blijven werken vanuit huis.

We hadden de liefste kraamzorg. Ze nam letterlijk alles uit handen, ze zorgde dat de kraamvisite aan niets ontbrak, maar bovenal zorgde ze dat ik heerlijk kon genieten van mijn kleine prins. Na een aantal dagen moesten we eraan geloven. Het was gedaan. Nu moesten we, of beter gezegd, ik het zelf gaan doen. Tuurlijk hielp mijn man waar nodig, maar uiteindelijk moest ik het als jonge moeder zelf doen. Zelf een weg zien te vinden in onze nieuwe leven. Vooral na een keizersnede heb je zeker een aantal weken nodig om te herstellen. Het wordt bijvoorbeeld afgeraden om auto te rijden, maar ook tillen is uit den boze. Simpele dingen als stofzuigen of ramen lappen gaan niet meer zo vanzelfsprekend. 

Een zware periode brak aan

Gelukkig was mijn lieve moeder er steeds op de achtergrond, maar ook zij ging verder met haar eigen leven. Onze kleine jongen was gelukkig een makkelijke baby. Maar de momenten dat hij, met name, krampjes had, deden we geen oog dicht. Mijn man kon nog makkelijk in slaap vallen, maar ik als moeder zijnde, voelde me zo machteloos. Ik wilde dan zo graag de krampjes bij hem wegnemen. Maar het lukte niet. En ja, als je niet genoeg nachtrust hebt gehad, ben je de volgende dag gewoonweg brak.

Ondertussen gaat alles door. Men verwacht elke dag een stralende kersverse moeder te zien. En hoe waanzinnig ik ook van mijn kindje hou, er zijn dagen geweest, dat ik wel eens dacht; “ik wil mijn oude leven weer terug” Daarna voelde ik me altijd schuldig, dat ik die gedachten kreeg. Want ja, het moederschap hoort toch onwijs leuk te zijn!? 

Van alle goede tips en adviezen die ik kreeg, werkte de helft gewoonweg voor mij en mijn gezin niet. Ik zat soms echt met mijn handen in het haar en tja, ik had het zwaar. Heel zwaar. Als ik nu terugkijk op de eerste maanden, dan denk ik wel eens “Oef, dat ik daar doorheen gekomen ben”.

Ik ben inmiddels al weer een paar jaar verder en het gaat goed met mij en mijn kindje. Maar wat had ik graag ook in de weken of zelfs maanden nadat de kraamzorg vertrok nog wat hulp of écht goede tips gekregen.

House of Care cursus voor nieuwe moeders

 

Ik werd een poosje geleden op House of Care gewezen door een vriending die nét moeder is geworden. Dit is een organisatie die kraamzorg en begeleiding aan pas bevallen mama’s en hun gezinnen biedt. Zij zagen dat er veel vrouwen kampten met de dingen waar ik ook tegen aanliep. En tja, als de kraamzorgtijd voorbij is, dan kun je eigenlijk alleen nog maar terecht bij het consultatiebureau. Bij het consultatiebureau werken ze toch veel meer vanachter hun bureau en komen ze niet veel bij mensen thuis. De kraamzorg doet dat wel en heeft dus veel meer praktijkervaring. Zij weten veel beter wat wel en wat niet werkt.

House of Care heeft daarom een cursus ontwikkeld voor kersverse moeders. Het is een online cursus die een gezin kan begeleiden de eerste 3 tot 4 maanden na de bevalling. De cursus heeft als doel om je een goed gevoel over jezelf te geven als moeder.  Weten waar je mee bezig bent. Vertrouwen op jezelf. En ontspanning. Omdat niets zo fijn is als weten dat je het goed doet en dat terug te kunnen zien aan je tevreden en ontspannen kindje. 

De cursus bestaat uit 8 (video) modules en een introductie video. Alles bij elkaar ongeveer 2 uur kijktijd. Daarnaast zit er bonusmateriaal bij in de vorm van privé podcast en e-books. Geen verplichte kost, maar wel extra verdieping voor degene die dat fijn vindt.

Het fijne van de cursus is dat je op elk moment kunt kijken wanneer het je uitkomt, dus dag en nacht. Vooral handig als je ergens mee zit en net dat advies of uitleg nodig hebt. De cursus staat in Huddle waardoor je het overal kunt bekijken, via de browser op je pc of via een overzichtelijke app op je telefoon of tablet. Heel handig als je midden in de nacht in een donker kamertje zit te voeden.

Online cursus voor nieuwe moedersNeem direct een kijkje!

Deze cursus neemt je mee vanaf het ontzwangeren (van je fysieke herstel tot hoe het zit met die hormonen en de veranderingen in je brein) en vooral wat kun je ermee? Daarnaast wordt er ook ingegaan op de relatie met je kind (o.a. veilige hechting – waardoor je kindje in zijn/haar latere leven gezonde relaties kan aangaan). Tot alles over huilen en troosten van je kindje.  

Nu ben ik dus al een paar jaar geleden bevallen, maar ik heb me alsnog verdiept in deze cursus. Ik vond de module over gedachten en emoties die je af en toe zo in de weg kunnen zitten en ondermijnen heel erg prettig om te bestuderen. Je krijgt hierbij ook tools om deze gevoelens te “managen”. 

De cursus is praktisch, concreet en makkelijk toe te passen en uit te proberen. Zonder open deuren of vage adviezen. 

Bij House of Care zitten ze dagelijks in de praktijk van het prille moederschap en weten dus precies wat werkt en wat niet.  Aan de hand van de ervaring die zij hebben is deze cursus ontwikkeld. De cursus is ontwikkeld voor moeders die net hun eerste kindje hebben gekregen. Dat wil niet zeggen dat je er niets aan hebt als het je 2e of 3e kindje is. Want nogmaals iedere zwangerschap, bevalling en de tijd erna verloopt anders. Ik denk dat als ik deze cursus had gevolgd toen ik net bevallen was ik een relaxtere moeder en leukere mama zou zijn geweest. Het is uiteindelijk wel goed gekomen hoor, maar dit had het wel makkelijker gemaakt. 

Visited 80 times, 1 visit(s) today