Cruisen met kinderen op de MSC Grandiosa

Ik heb vorige week al mijn vooroordelen over cruisevakanties voor gezinnen over boord gegooid. Letterlijk! Ik was namelijk uitgenodigd voor een speciaal evenement om de maiden call van het allernieuwste cruiseschip van MSC Cruises, de MSC Grandiosa te vieren. We mochten de hele dag van alle faciliteiten van dit enorme schip gebruik maken en in de avond werd er voor ons een mega feest georganiseerd. Gelukkig mocht ik ook blijven slapen, want het was een latertje geworden. Ik heb genoten van een heerlijke nacht in mijn super-de-luxe balkonhut. Ik wil jullie in dit artikel vertellen over mijn vooroordelen over cruise-vakanties met kinderen en hoe ik deze vooroordelen één voor één als sneeuw voor de zon zag verdwijnen tijdens mijn verblijf op de Grandiosa.

MSC Grandiosa

Cruisen met een gezin van 5, dat kost een vermogen!

Ik dacht dus altijd, dat cruisen onbetaalbaar is voor gezinnen, maar dat blijkt dus reuze mee te vallen. Een gemiddelde familiecruise kost je rond de €70 per persoon per dag. Dit omvat accommodatie, maaltijden, activiteiten en entertainment, véél entertainment. Dus, als je met een gezin met 3 kinderen een week gaat cruisen dan ben je zo’n €2450,- kwijt. Een weekje zuid-Frankrijk op een luxe glamping en iedere avond uit eten kost net zo veel denk ik.

Ik zie mijn kinderen niet iedere avond aan zo’n chique diner zitten!

Ik had zo’n plaatje van “Loveboat” in mijn hoofd waar je heel netjes met de kapitein in “evening attire” aan tafel moet. Maar dat valt mee. De maaltijden kunnen zo formeel of informeel zijn als je zelf wilt. Op de Grandiosa kun je kiezen uit maar liefst 11 restaurants – Keuzes gaan van kipnuggets en pizzapunten tot Wagyu-biefstuk en sashimi van de bovenste plank. Een tip: laat eerst je kinderen eten van het uitgebreide buffet. Daarna breng je ze naar de kidsclub en ga je zelf romantisch dineren in een van de á-la-carte restaurants.

Met z’n allen in zo’n hutje, dat past nooit!

Tijdens mijn verblijf op de Grandiosa verbleef ik in een 2 persoonshut met balkon. Dit is te vergelijken met een standaard hotelkamer. Lekker groot bed, bankje, grote kast, en een comfortabele badkamer met douche. Echt super luxe allemaal. We mochten ook een kijkje nemen in de andere hutten op het schip. Zo hebben ze nóg luxere hutten met bijvoorbeeld een jacuzzi op het balkon en een extra verdieping. Maar er zijn ook hele ruime familiekamers waar je makkelijk met 4 of 6 personen kunt slapen. Ben je met een nog groter gezelschap? Dan is het mogelijk om verschillende hutten met elkaar te verbinden. Ik denk dat er maar weinig hotels zijn waar je met 6 personen op 1 kamer kunt slapen. Op de Grandiosa is dat geen probleem.

De hele dag op zo’n schip, dat gaat toch vervelen?

Nou, dat had je gedacht. Zo’n schip is een klein dorp op zich. Je hoeft in principe het schip niet af om een leuke tijd te hebben. Er is een 112 meter lange promenade met boetiekjes, bars, restaurants om te eten, winkelen, drinken en genieten. Bij lekker weer relax je bij één van de zwembaden of het waterpark. Trek je sportschoenen aan en ren een rondje (of 2-3) op de speciale hardlooproute of klim in de touwen en overwin het klimparcours. Daarnaast kun je genieten van exclusieve shows van Cirque du Soleil, zelf een mopje zingen in de karaoke bar of een avondje lachen in de comedy club.

Als je zo’n cruise maakt is het eigenlijk niet de bedoeling dat je de hele week op het schip blijft. Meestal vaar je ‘s nachts en meer je overdag aan in een haven. Dan kun je aan wal gaan om die stad te gaan ontdekken. MSC organiseert leuke tours waar je aan mee kunt doen of je gaat de stad op eigen gelegenheid ontdekken. Hebben je kinderen geen zin om mee de stad in te gaan? No problem, zij kunnen in de kinderclub blijven. De nannies gaan die dag allemaal leuke dingen met ze doen. Je moet alleen zorgen dat je weer op tijd terug bent.

Zo’n cruise is toch met name voor oudere mensen?

Niet dus. Op de Grandiosa hebben ze een wel heel uitgebreid entertainment programma speciaal voor kinderen. Mijn kinderen zouden al tevreden zijn met de waterglijbanen en het waterpark, maar er is nog zoveel meer. Zo hebben ze ruim 700 vierkante meter schip ingericht speciaal voor de kinderclubs.

Er zijn 7 ruimtes ieder voor een specifieke leeftijdscategorie. Dan moet je niet denken aan suf knippen en plakken zoals je op de camping ziet. Nee, het zijn ruimtes compleet ingericht met de laatste technologische snufjes. MSC is een samenwerking aangegaan met Chicco en Lego dus de kinderclubs staan vol met het mooiste speelgoed. Ik was enorm onder de indruk van de Lego filmmaker, de Lego mosaïk muur, de ruimte vol met Nintendo labo, de Doremi Studio en het Doremi lab 2.0. Het lastigste tijdens zo’n week op een cruiseschip wordt bepalen wat je wanneer gaat doen.

Alles leuk en aardig, maar wat doe je met de kids in de avond?

De kidsclubs zijn tot een uur of 8 open, de tienerclubs tot in de late uurtjes. Maar ook na 8 uur is er voldoende vertier voor het hele gezin. Zo hebben wij met onze bende van ellende de bowlingbaan onveilig gemaakt. Een collega maakte een “ritje” in de virtuele formule 1 raceauto en ik waagde me door het Virtual Reality doolhof.

Ik denk dat als mijn kinderen met zo’n cruise mee zouden gaan ik ze de hele week niet zou zien. Mijn zoon zou de hele dag in de sportarena vrienden maken, waar hij mee kan sporten en spelletjes spelen. Mijn puber kan zich zeker dagen vermaken in de tienerclubs voor 15-17 jarigen met een bioscoop, speelzaal en disco.

Ik ben bang dat ik zeeziek word op zo’n schip

Dat was ook mijn grootste zorg. Maar eenmaal aan boord had ik niet eens in de gaten dat ik op een schip zat. De Grandiosa is volledig uitgerust met geautomatiseerde stabilisatiesystemen, die zorgen voor ongelooflijk soepel varen en zelfs de meest gevoelige cruisers comfortabel houden. Tipje: als je echt heel gevoelig bent voor bewegingsziekte dan kun je ook kiezen voor een hut op een lager niveau, dan heb je nóg minder last van de schommelingen.

Zo’n cruiseschip, das toch hartstikke belastend voor het milieu?

Daar zit wat in. Maar ook daar denkt MSC goed over na. Zij moeten leven van de zee en zijn er daarom heel erg zuinig op. Tijdens ons verblijf mocht ik aanwezig zijn bij de persconferentie waar ze aankondigden dat ze het streven hebben om tegen januari 2030 CO2-neutraal te zijn. De Grandiosa is nu al het meest milieuvriendelijke cruiseschip ooit! Ze hebben een miljoen euro geïnvesteerd zodat het schip tijdens haar verblijf in de haven volledig elektrisch kan opereren. Het enige probleem is de haven, die heeft nog geen mogelijkheden om de stekker van het schip in het stopcontact te steken.

Visited 45 times, 1 visit(s) today