Contact met je kind in het buitenland

‘Ach,’ zei iedereen toen mijn dochter en haar gezin naar Panama vertrok, ‘contact houden is tegenwoordig gemakkelijk. Je kunt mailen, bellen en gebruik maken van Skype. Skype is een programma op de computer waar je elkaar kunt zien via de webcam en met elkaar kunt praten. Er zullen wel meer van dat soort programma’s zijn. Ik heb een vriendin die bijna tachtig is en omdat haar kinderen naar het buitenland vertrokken, toch nog een computer heeft gekocht. In de computerzaak hebben ze alles geïnstalleerd wat ze nodig had.

Computercontact

Ik zie mijn dochter en kleinzoon regelmatig op de computer, maar helemaal ideaal is het nog lang niet. Je moet namelijk allebei een prima internetverbinding hebben en die van haar laat het nogal eens afweten. Het gesprek is vaak vertraagd, het geluid vervormd en het beeld vaag. Toch is een videogesprek belangrijk ondanks de slechte kwaliteit. Ik ben deze zomer naar Panama geweest en mijn kleinzoon van anderhalf herkende me.
Mailen is snel en kleine berichten, al is het maar een enkele zin, zijn zo verstuurd. Omdat er een groot tijdsverschil is, maken mijn dochter en ik daar nogal eens gebruik van. Het is in ieder geval een stuk beter dan vroeger toen je contact hield door brieven te schrijven die er zes weken over deden om over de oceaan te komen.

Telefoonspelletjes

Omdat mijn dochter daar midden in de rimboe zit, wil ik eigenlijk graag dagelijks contact. Met chatten of Skypen ben je toch al gauw een half uur kwijt en ze moet werken en heeft een zoon van anderhalf, het komt er niet altijd van. Ik schafte een smartphone aan en dat is in mijn omstandigheden geweldig. We spelen Wordfeud via de telefoon en ze stuurt me iedere dag een woord. Ik trek daar de conclusie uit dat ze dan nog behoorlijk bij de pinken is en dat alles goed gaat, anders zou ze niet over een woord nadenken.

Bellen

Bellen is schreeuwend duur want ze heeft geen vaste lijn. De smartphone heeft mogelijkheden zoals Viber of Skype dat je kunt gebruiken met je smartphone, maar dan moet je wel internet kunnen. Heb je al een internetverbinding voor je computer, dan werkt die ook op de smartphone. Wil je ook buitenshuis contact hebben, dan kun je een internetverbinding op je telefoon nemen. Erg duur is dat niet. Viber heeft hetzelfde probleem als programma’s op de computer, het geluid is vertraagd en vervormd als de internetverbinding niet zo goed is. Echt ideaal is het niet.

Sms’en

Sms’en gaat snel en is niet zo duur, maar foto’s versturen die ik met mijn smartphone maak, lukt mij niet. Helemaal gratis is WhatsApp, dat je op je smartphone kunt installeren en dat is gemakkelijk te bedienen. Je kunt er berichten mee versturen en zelfs mij lukt het om foto’s mee te sturen. Als ik twijfel welke jurk ik zal kopen, stuur ik mijn dochter foto’s vanuit de winkel en als ze tijd heeft, beslist ze mee.

Binnen Europa

Voor een heleboel studenten is het buitenland een kans om een richting in te slaan die in Nederland niet mogelijk is. En vaak staat een buitenlandstage goed op het CV. Ach, de wereld is klein geworden. Europese landen zijn goedkoop te bereiken per vliegtuig, maar een uurtje op de koffie om te kijken of het allemaal oké is met je zoon of dochter, zit er dan toch niet in. Een heel weekend op bezoek, daar hebben je kinderen vaak geen tijd voor, ze hebben het druk met de studie, verkennen van het land en netwerken.

Bellen binnen Europa

In de meeste landen, behalve in Nederland, is het mogelijk om een nummer in het buitenland gratis te bellen. Als je zoon of dochter een vaste lijn heeft in het buitenland, dan is dat een mogelijkheid. Je kunt dan eens rustig bijpraten zonder in je achterhoofd de telefoontikken te horen. Toen mijn dochter nog in Engeland zat, maakten we daar iedere week een uurtje voor vrij op vrijdagavond. Een vaste afspraak is prettig, anders komt het er bij je zoon of dochter niet van. Niet dat die afspraak niet eens verzet kan worden, maar het principe is prettig. Heeft je zoon of dochter geen vaste lijn, installeer dan in ieder geval Viber of Skype. Vervormd geluid is beter dan niets. Sommige Nederlandse providers hebben buitenlandbellen voor een redelijke prijs, het is de moeite waard om je daar eens in te verdiepen.

Zorg dat het contact niet verwaterd

Je zoon of dochter heeft het druk en meestal zal het contact van jou uit moeten gaan. Je kunt je teleurgesteld voelen dat je zoon of dochter nooit belt en je niet het gevoel geeft dat je belangrijk bent, maar dat heeft weinig zin. Ik pak de telefoon als ik vind dat ik te lang niets van een van mijn kinderen heb gehoord en bel. Verwijten maak ik niet, ik ga een gesprek aan. Net zoals ik toentertijd zijn ze bezig om een leven op te bouwen. Moeders blijven belangrijk, maar die zijn er gewoon, je kinderen denken er niet altijd aan om iets te laten horen.

Visited 40 times, 1 visit(s) today