Bert en Ernie, wel of geen koppel? Wij vinden daar wat van!

Bert en Ernie een stelletje

Mijn favoriete tv koppel, Bert en Ernie, blijkt toch echt een stel te zijn! Komt niet echt als een verrassing. Ze kibbelen constant over alles, wonen samen, slapen in één kamer. Uuh, ja dat is wel duidelijk toch?!

De oudste van 8 kijkt graag naar het Jeugdjournaal. Als hij op school in de klas het nieuws bespreekt, komt hij altijd thuis met grootse verhalen om mij mede te delen. Alsof ik zelf niet naar het NOS Journaal gekeken. Maar goed, hij wil nu graag een abonnement op Kidsweek. Dus ik heb mij gisteren verdiept in deze wekelijkse kinderkrant. Tot mijn grote verbazing zag ik op de homepage de kop: Sesamstraat-schrijver: ‘Bert en Ernie zijn een stelletje’ staan. Dit nieuws kwam voor mij niet als verrassing, Ik was wel verbaasd dat dit artikel prominenter werd weergegeven dan nieuws omtrent Prinsjesdag.

Waarom vertelt de schrijver van Bert en Ernie dit nu (pas)?

Bert en Ernie zorgen al generaties lang voor veel educatief kijkplezier. Zij behandelden onderwerpen waar kinderen wat aan hebben, waar zij mee in aanraking kunnen komen, wat er speelt om hen heen en in de samenleving. Hun belangrijkste kenmerk is dat zij enorm verschillend zijn en toch op de één of andere manier al jaren best buds zijn. Waarom heeft de schrijver dan niet willen delen dat het in dit geval gaat om 2 mannen die van elkaar houden als vrienden, als partner, als stel, als koppel???

Het antwoord is denk ik simpel. Het werd niet geaccepteerd. Maar als onze samenleving nu eenmaal zo in elkaar steekt, dan is het toch meer dan logisch dat ook Sesamestreet hier wat mee doet? Hebben wij niet bijna allemaal 2 ooms of tantes die al jaren samenwonen, op vakantie gaan and what not? In ons gezin draaien wij er ook niet omheen.

Ik kreeg ook de kriebels van al die bekladde posters waarop 2 mannen elkaar kusten. Niet het kussen stond mij niet aan. Wat mij niet aanstond is dat ik mijn zoon moest uitleggen waarom men zoiets beklad. Ik jubel alleen maar dat de schrijver van Bert en Ernie hen “uit de kast heeft laten komen”. Dan zien ook heel jonge kinderen dat dit heel normaal is en zal mijn zoon wellicht later niet hoeven uit te leggen aan zijn kinderen waarom 2 mannen elkaar wél mogen kussen en dat mensen zich lekker met hun eigen moeten bemoeien en respect moeten hebben voor elkaar. Ja, ik was er best verdrietig om dat ik hem dit moest uitleggen.

Ga jij je kinderen vertellen dat Bert en Ernie een koppel zijn?

Ik heb al eens aan mijn zoon verteld dat ik het vermoeden had dat Bert en Ernie verliefd waren. Hij vond dat wel een heel raar idee want zij gaven elkaar geen kusjes en hielden elkaars hand nooit vast. Ik heb hem toen gevraagd hoe vaak hij op tv mannen heeft zien zoenen. Mannen die samen zijn zoals man en vrouw, dat mocht toen niet echt maar nu zie je het nog steeds niet vaak op televisie/Netflix/Youtube.

Hij snapte mijn punt en gelukkig was zijn reactie hetzelfde als de mijne, het zou doodnormaal moeten zijn. Lekker boeien! Dus ik deed gisteren een vreugdedans omdat ik eindelijk gelijk bleek te hebben. Ik ga het ook zeker aan mijn kinderen vertellen. Even inwrijven dat ik weer bewezen heb alwetend te zijn ?. Ik bedacht al dat  Bert en Ernie in de toekomst wellicht lekker handjes vasthouden, elkaar knuffelen en in 1 bed samen liggen.

De reactie van Sesamestreet (gatverdamme)

Streeft Sesamestreet ernaar om een weerspiegeling van de samenleving te zijn? Je hebt bijvoorbeeld een nieuw personage genaamd Julia, een autistisch meisje. Hiermee wil Sesamestreet meer begrip creëren zodat kinderen met autisme meer in de samenleving komen te staan. Mooi streven toch? Nou, juist daarom begrijp ik de reactie van Sesamestreet niet. Zij ontkennen namelijk dat Bert en Ernie een seksuele voorkeur hebben.

Hiermee geven zij dus aan dat de schrijver van Bert en Ernie, Mark Salzman, niet de waarheid spreekt.

Ik was zo teleurgesteld toen ik hun reactie las. Alsof homofobie geen rol speelt in onze samenleving. Hoe mooi en maatschappelijk verantwoord had het geweest als de makers van Sesamestreet de woorden van de heer Salzman niet hadden weerlegd? Maar ja, ik vertel het lekker aan mijn kinderen. Sesamestreet kan mij wat.

Ik denk, in tegenstelling tot gisteren, alleen niet dat de 2 heren ooit samen in 1 bed zullen liggen. Ik vind het een gemiste kans van Sesamestreet. Al hun poppen staan ergens symbool voor. Bert en Ernie zijn bedoeld om aan te tonen dat 2 verschillende mensen best met elkaar overweg kunnen, aldus Sesamestreet. Joh dat weten kinderen ook wel. Time to step up your game Sesamestreet! Vind je ook niet dat Sesamstraat, dus de Nederlandse variant van Sesamestreet, er wat van zou moeten vinden? Achter wie staan zij?

Ik deel mijn grappige en minder leuke momenten ook op InstagramTwitter en Facebook. Volg Moedertje_Lief en deel jouw avonturen ook met mij.

Visited 18 times, 1 visit(s) today

Hoe kom je van hoofdluizen af?

Je kind komt thuis uit school of van de kinderopvang en in zijn tas vind je een brief. Er is hoofdluis geconstateerd en ze vragen ...