11 Eerste keer kamperen tips

Deze zomervakantie ging ik voor het eerst kamperen met de kinderen. En dat was best een stap! Ik ben geen ras kampeerder, ben er niet mee opgegroeid en zag er ook nooit zo de noodzaak van in. Ik ben namelijk nogal gehecht aan wat luxe op vakantie. En gelukkig heb ik ook de luxe positie om de vakanties in een hotel of vakantiepark door te brengen.

Omdat de kinderen graag een keer wilden kamperen heb ik toch de moed maar verzameld. Het leek me ook wel educatief, de hele dag buiten in de natuur. En ik hoor anderen er altijd lyrisch over vertellen. ‘Als je eenmaal hebt gekampeerd dan wil je nooit meer anders’ werd mij wijsgemaakt.

Inmiddels heb ik de kampeertrip erop zitten. En ik moet zeggen, het viel me alles mee! De kinderen hebben zich enorm vermaakt. En omdat ik goed voorbereid was (lees: hulp had van ras kampeerders) verliep de trip zonder problemen.

De volgende tips voor kamperen met kinderen heb ik hieruit gedestilleerd, en wil ik jullie moeders niet onthouden:

 1. Ga twee weken. Je hebt namelijk voor twee dagen net zoveel zooi nodig als voor twee weken.
 2. Koop draagbare DVD-schermpjes of neem een Ipad mee. En zorg voor een camping met WIFI. Dan kun je je kinderen af en toe even uitzetten.
 3. Ga, als je de ruimte hebt, proefkamperen. Zet de tent op in je achtertuin of het plantsoen en kijk waar je allemaal tegenaan loopt. Zo ontdekte ik dat ik maar twee haringen had, dat was iets te weinig.
 4. Check van te voren of je stroom hebt en wat voor soort stroom. Ik had geen flauw idee maar campingstekkers blijken anders te zijn dan normale stekkers. Ik had gelukkig ook normale stroom. Neem een verlengsnoer mee en een stekkerdoos met veel aansluitingen, zodat je de elektrische pomp voor je luchtbed ook ín de tent kunt gebruiken!
 5. Muggen en vliegen zijn dol op kamperen. Neem een elektrische vliegenmepper mee. Kun je mooi de kids bezighouden.
 6. Ga naar de action, big bazar of euroland. Of de bouwmarkt. Daar vind je praktisch alles wat je nodig hebt.
 7. Kook je thuis op inductie? Leuk als je op vakantie gaat koken op een gaspitje, maar bedenk dat je de pannen daarna thuis niet meer kunt gebruiken als ze zijn kromgetrokken. Koop pannen bij de action.
 8. Koop alles bij de action. Of een vergelijkbare winkel. Zoals ik al zei. Het is er spotgoedkoop, dan zul je ook niet hard huilen als er iets kapot gaat of kwijtraakt.
 9. Neem minstens 8 zaklampen mee. Die raak je altijd kwijt.
 10. Neem een boek mee! Het zal je verbazen hoe goed je kinderen zich vermaken, je kunt zomaar tijd over hebben.
 11. Zorg dat je erna nog minimaal een week vrij hebt om alles te wassen, de tent te laten drogen, de spullen op te bergen, etc etc.

Dan rest mij niets anders dan je een heel prettige vakantie te wensen. Laat het even weten als je nog meer tips hebt, volgend jaar ga ik weer!