Veilig onderweg met kinderen: Winterbanden

Winterbanden

Wat was het leuk hé, al die sneeuw een poosje geleden? Nou, wij vonden het ook leuk…, de eerste paar uur! Maar de lol was er snel vanaf toen we met onze auto een noodstop moesten maken en we het bijna niet na konden vertellen. Laat ik kort uitleggen wat er gebeurde en waarom we direct een afspraak hebben gemaakt om winterbanden op onze auto te laten leggen, want als we winterbanden hadden gehad had ik waarschijnlijk een heel ander verhaal kunnen vertellen.

Een heleboel engeltjes op mijn schouders

Het was dus fantastisch wakker worden met een volledig wit landschap. Ik was opgetogen, de kinderen waren opgetogen en we hadden zin om lekker in de sneeuw te gaan spelen. We zagen al dat er code oranje was afgegeven en dat het dus niet verstandig was om met de auto naar mijn ouders te rijden. We besloten dus om thuis te blijven. Had ik die code oranje maar net zo letterlijk genomen als hij bedoeld is:

“Code oranje: Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Ga niet de weg op als dat niet noodzakelijk is”

Ga dus niet de weg op! Nee, we gaan niet naar mijn ouders, een uur rijden verderop dat is veel te gevaarlijk. Maar in de middag had ik toch echt dat halfje brood en pak melk nodig, dus, zonder erbij na te denken kroop ik achter het stuur en reed ik naar de supermarkt, nog geen 5 minuten verderop. Dat was een beslissing die ik nooit had moeten nemen. Op de heenweg was er nog niks aan de hand, ik reed rustig en er was niet veel verkeer op de weg. Maar op de terugweg gebeurde het: ik reed niet heel hard, ik denk nog geen 30 km per uur, in mijn ooghoeken zag ik een auto van links komen die een stuk harder reed dan ik.  Ik had voorrang maar ik vertrouwde het niet dus ik minderde vaart. Ik zag dat de auto niet ging afremmen en door wilde rijden. Ik stapte eerst langzaam op de rem, maar dat leverde weinig tot niets op, dus ik trapte mijn rem vol in. Toen brak het zweet me echt even uit, ik gleed gewoon door! Met geen mogelijkheid kwam mijn auto tot stilstand. Naast me was een sloot aan de andere kant een rij bomen, uitwijken kon dus ook niet. Het enige wat ik kon doen is hopen dat ik op tijd zou stoppen. Dat gebeurde dus niet en met een knal stond ik stil. Gelukkig alleen blikschade.

Er heeft een engeltje op mijn schouder gezeten. Een engeltje in verschillende vormen: Ik had mijn riem om, de kinderen hadden hun riem om, ik reed erg langzaam en de tegenpartij had winterbanden waardoor deze wél flink kon afremmen, anders was de klap veel harder geweest. Ik moet er niet aan denken wat er was gebeurd als een van de kinderen hun riem niet om hadden gehad!

Dit hele gedoe heeft me flink aan het denken gezet. Ik zag wat een verschil in remweg het maakte met een auto met winterbanden en een auto zonder winterbanden. Nog diezelfde dag heb ik een afspraak gemaakt bij KwikFit om winterbanden op mijn auto te laten leggen. Helaas is het momenteel erg druk ik kon niet dezelfde dag nog bij ze terecht, nog eventjes voorzichtig aan doen dus.

Waarom is het veel veiliger om te rijden met winterbanden?

Ik ben ook even gaan uitzoeken hoe het komt dat het zo veel veiliger is om met winterbanden te rijden in de winter. In het kort zijn dit de belangrijkste voordelen van winterbanden:

In dit filmpje kun je heel goed zien wat het verschil is tussen rijden op een glad wegdek met winterbanden of met zomerbanden.


Als je dus écht veilig op pad wilt met kinderen dan moet je in de winter rijden met winterbanden. Maar wat is nu precies het verschil tussen winterbanden en normale banden en waarom zijn winterbanden zoveel veiliger? Op de website van KwikFit staat dit:

Winterbanden zijn autobanden waarbij het profiel en de rubbersamenstelling speciaal zijn ontworpen voor het rijden bij natte en winterse weersomstandigheden. Ze geven je een sterk verbeterde grip, een kortere remweg en daardoor minder kans op ongelukken. KwikFit raadt je aan om tussen oktober en maart op winterbanden te rijden.

Winterbanden zijn dus speciale banden, die niet alleen goed zijn bij sneeuw maar dus ook voor een nat wegdek. Maar waarom kun je ze dan niet ook in de zomer gebruiken? Nou, dat zit zo. Winterbanden zijn gemaakt van een speciaal soort rubber. Het loopvlak, het gedeelte van de band dat in aanraking komt met het wegdek, van een winterband is namelijk voorzien van een rubbersamenstelling die ook bij lage temperaturen flexibel blijft. Hierdoor kunnen de profielblokken makkelijker vervormen, waardoor ze meer grip hebben. Het rubber van een zomerband vervormt moeilijk bij een temperatuur van nul graden terwijl het rubber van een winterband flexibel blijft.

Maar dat is niet alles, ook het profiel van winterbanden is anders dan dat van zomerbanden. Het profiel in winterbanden zorgen voor grip bij het remmen en optrekken. Tijdens het rijden vervormt het profiel en werken de lamellen als een soort ‘grijpers’ op het wegdek. De meeste lamellen in het profiel zijn dwars op de winterband geplaatst om extra grip te creëren bij het accelereren en het remmen. Voor de stabiliteit in bochten zijn de lamellen ook verticaal geplaatst en zijn zigzaglamellen toegepast.

Wist je dat je met winterbanden bij temperaturen onder de 7 graden tot 4x sneller stil staat dan met zomerbanden? En als je met sneeuw een noodstop moet maken je remweg de helft keer korter is dan met normale banden. Nou dat wist ik dus niet, als ik dat wel had geweten hadden we waarschijnlijk geen botsing gehad vorige week want dan had ik al veel eerder winterbanden op mijn auto laten leggen!

Hoe schaf je winterbanden aan?

Bij KwikFit kun je terecht voor nieuwe winterbanden en voor alleen het verwisselen van je banden als je al winterbanden hebt. Als je helemaal nieuwe banden moet kopen dan maak je een afspraak en zij zorgen dat ze de juiste banden klaar hebben liggen. Je zomerbanden kun je mee naar huis nemen of door KwikFit laten opslaan. Als je ze dan in maart weer wil laten omruilen dan zorgen zij dat je zomerbanden weer voor je klaar staan. Winterbanden zijn vooral het eerste jaar een behoorlijke uitgaven, maar zó de moeite waard! Het volgende jaar hoef je natuurlijk geen nieuwe banden meer te kopen en je zomerbanden kunnen ook een heel stuk langer mee. Ik baal dat ik veel te lang gewacht heb met het aanschaffen van winterbanden en ik kan nu alleen maar hopen dat het kwik niet daalt onder de 7 graden tot ik mijn winterbanden heb.

rochefort

Eropuit tip: Belgische Ardennen

Dat je niet altijd ver weg hoeft te gaan om een top vakantie te beleven is ons wel duidelijk geworden de afgelopen week. Wij zijn namelijk ...